Theatermaker

De tuinders scheurkalender 2: de rat race

Er is iets vreselijks gebeurt. Iets wat ik nooit voor mogelijk had gehouden. Een paar maanden geleden schreef ik al een blog over de scheurkalender van mijn ouders. Over de zaaddodende saaiheid waarmee de kalender doodsheid en desinteresse bij alle lezers aanwakkert. Ik voel me nog steeds iedere keer dat ik bij mijn ouders op het toilet zit direct geschoffeerd door de toon en de inhoud die die kalender verkondigd. Maar zoals ik ook schreef, misschien is juist die oneindig vermoeiende traagheid wel iets wat ik nodig heb, iets wat mij dwingt om mij met andere zaken bezig te houden dan mijn eigen groei.

Een van de weinig dingen die ik door mijn pure afkeer en walging voor deze scheurkalender toch ben gaan bewonderen is de doorzettingskracht waarmee de pure seksloosheid, de anti-sexy vibe wordt gebezigd. Je kunt veel over deze scheurkalender zeggen, maar hij brengt altijd dezelfde penis-implosie met zich mee. Aan die rat race van steeds maar meer dingen seksualiseren doen zij niet mee! Mijn schrik was dan ook groot toen ik vanavond op de wc van mijn ouders zat:

‘Wie heeft de grootste, de langste… pompoen of zonnebloem?’

Een seksgrapje!! Nu klinkt dit als een onschuldig grapje, maar volgens mij is er meer aan de hand. Volgens mij weet men op de redactie van de tuinders-scheurkalender donders goed dat hun scheurkalender nou niet bepaalt opruiend is. En zij zien natuurlijk om zich heen al die andere scheurkalenders die wel vol seks, drugs en rock en rol zitten en die daarmee een veel grotere oplage bereiken dan zijzelf. En hoewel ze er op de redactie over eens waren dat zij alleen de waarde waarvoor zij staan (het uitroeien van alle seks) kunnen beschermen door autonoom en trouw aan hun eigen vorm te blijven, is er toch een redacteur geweest bij wie het is gaan malen. Een redacteur die het opeens niet meer zo zeker wist. Die redacteur sliep slecht in die periode (waarin hij ook nog eens al die stukjes moest schrijven) en toen kwam het onderwerp van de pompoen- en zonnebloemwedstrijden, het uitgelezen onderwerp voor een seksgrapje. Uiteindelijk heeft hij zichzelf niet kunnen bedwingen. Hij voelde zich opeens helemaal achteraan lopen in de race to the bottom. Hij voelde hoe ook zij, hoe graag ze zich er toch buiten hadden willen houden, mee moesten doen aan die steeds maar verdergaande wedstrijd. En toen heeft hij het daar neergezet: wie heeft de grootste, de langste… pompoen of zonnebloem? Een teken van overgave.