Theatermaker

Het Fort

“Pittige onderwerpen die Luc de Groen durft aan te snijden schrijnend maar interessant”

Susanne Boersma, studente Theaterwetenschappen

Na de overweldigende eerste voorstelling van Theatergroep ‘Het Volgende Station’ was de vraag natuurlijk wat regisseur Luc de Groen deze keer op het toneel zou zetten. Met een gedeeltelijk nieuwe cast werkte hij de afgelopen maanden aan de voorstelling ‘Het Fort’ die nu te zien is in het Universiteitstheater te Amsterdam.

“Maakt u zich geen zorgen, hier kan u niets gebeuren.”

Bij binnenkomst in het fort wordt de toeschouwer gerustgesteld en zal kort daarna Madelon, gespeeld door Rohani de Pont, alles uit de doeken doen. Haar tegenspeelster Suzanne, gespeeld door Annet de Ruiter, is een verzonnen vriendinnetje van vroeger die het Madelon wel moeilijk maakt en haar steeds Medea noemt. Wat heeft deze vrouw met de Medea van Euripides te maken?

Het duistere verhaal van de vrouw en haar kinderen wordt langzaam maar zeker uit de doeken gedaan. In het decor komt het verhaal goed tot zijn recht, al zijn veel keuzes in vormgeving en regie wel erg clichématig. Hierdoor wordt er helaas maar weinig aan eigen interpretatie overgelaten en dat doet de kracht van het verhaal van de voorstelling teniet.

De krachtige voorstellingen met pittige onderwerpen die Luc de Groen durft aan te snijden zijn schrijnend maar erg interessant. De vraag is echter wel of sommige onderwerpen in het theater niet gewoon beter met rust gelaten kunnen worden…

Concept, tekst en regie:

Luc de Groen

Spel:

Rohani de Pont

Annet de Ruiter

Gastrol:

Joris van Lienen

Dramaturgie:

Sophie van Os

Fotografie, decor, lichtontwerp en techniek:

Sanne Rosbag

Publiciteit:

Afra van der Markt

Productie:

Rohani de Pont